Kan du svare «ja» på denne sjekklisten, må bedriften din kildesortere

Flere bedrifter er nødt til rette seg etter de nye kravene til kildesortering som ble innført 1. januar i år.

Den nye avfallsforskriften sier nemlig at virksomheter ikke lenger kan hive husholdningsavfall i restavfallet, det vil si matavfall, plast, hageavfall, men også landbruksplast.

– Nå skal denne typen avfall kildesorteres og gå til materialgjenvinning. Så hvis din bedrift ikke allerede har begynt, er det på høy tid å brette opp ermene og komme i gang, sier daglig leder Øystein Lie i Westgaard.

Kravet gjelder de fleste

Både offentlige og private virksomheter, samt institusjoner med husholdningsavfall, omfattes av det nye kravet. Driver dere med varehandel eller tjenesteytende næringer vil virksomheten din mest trolig være omfattet av endringene.

– De aller fleste bedrifter har husholdningsavfall. Dere vil da være pent nødt til å følge de nye reglene, selv om det riktignok finnes noen virksomheter som kan ha visse unntak, sier Øystein Lie.

Byggeplasser eller rene produksjonsvirksomheter kan være unntatt den nye kravet, skriver Norsk Gjenvinning. Men kravet vil likevel gjelde for kontor- eller kantinedelen av disse virksomhetene.

Energi og gjenbruk

Bakgrunnen for det nye kravet er regjeringens mål om at 65 % av husholdningsavfallet skal gjenvinnes eller gjøre klart for ombruk innen 2035.

– Mye av avfallet vårt er en ressurs som vi kan bruke igjen. Matavfallet kan for eksempel bli til biogass og gjødsel, og plasten kan brukes om igjen, sier statssekretær Aleksander Øreen Heen i Klima- og miljødepartementet til regjeringen.no.

Også vanlige husholdninger skal kildesortere fra og med 2023. Kommuner med sentralsortering kan fortsette med dette, med krav til kildesortering og utsorteringsgrad.

Regjeringen varsler enda en ny endring i avfallsforskriften. Innen 2030 skal 70 % av all emballasje materialgjenvinnes. Men denne er endringen har ikke tredd i kraft ennå.

Ta sjekken

Kan du svare ja på et av disse spørsmålene? Da skal din virksomhet kildesortere husholdningsavfallet.

·      Har din virksomhet husholdningsliknende avfall?
Unntak fra kravet er om du har avfall som oppstår på byggeplass og i ren produksjonsvirksomhet (her kan det være skjønn) – da kan du svare nei.

·      Har du matavfall fra kantine, tilbereding av mat eller matvarer som går ut på dato?

·      Har du plastavfall som folie, emballasje, flasker, kanner, brett og lignende?

 

Gode løsninger for din bedrift

Trenger din bedrift å få på plass en ordning for kildesortering av matavfall og plast, kan Westgaard bistå med alt dere trenger.

– Ta kontakt, så kan vi hjelpe både med informasjon og gode løsninger for håndtering av avfallet i tråd med det nye kravet, sier Øystein Lie.

Se hvilke avfallsløsninger vi har for næringsrenovasjon.

Informasjonskapsler

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du i bruken av informasjonskapsler.